SG/UMCU MuzIC

Musici en muziektherapeuten

MuzIC werkt met musici en muziektherapeuten. Juist deze samenwerking maakt dit project zo uniek.
De musici en muziektherapeuten stemmen het repertoire af op de IC-omgeving. Met harmonieuze muziek die voornamelijk uit het hoofd wordt gespeeld zodat er meer interactie kan zijn met de patiënt en andere aanwezigen. Ze zijn goed op de hoogte van de werkwijze op een intensive care. Ze zijn in staat om te gaan met de emoties die de muziek op hun gehoor en bij zichzelf kan oproepen in deze bijzondere omgeving. De musici en muziektherapeuten hebben een meerdaagse scholing gevolgd die gericht is op het musiceren bij ernstig zieke patiënten op de intensive care.

 

Doel
Het doel is om livemuziek binnen vijf jaar toegankelijk te maken voor patiënten op alle intensive care afdelingen in Nederland en België. De komende vijf jaar werken we aan samenwerkingsverbanden met andere IC's en breiden we het netwerk van musici en muziektherapeuten uit.

Het project gaat de komende twee jaar als pilot van start, in samenwerking met de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Spaarne Gasthuis te Haarlem/Hoofddorp. Twee keer per maand zal op beide IC-afdelingen een livemuziek sessie worden georganiseerd. Gedurende de pilotfase wordt het project verder uitgebouwd en verbeterd.

MuzIC is al geïmplementeerd op de intensive care afdelingen van het Spaarne Gasthuis, het UMC Utrecht, Isala klinieken, het St. Antonius ziekenhuis en het Jeroen Bosch Ziekenhuis We hopen in de nabije toekomst nog meer ziekenhuizen te betrekken bij dit project!

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Ga naar: https://fcic.nl/muzic/

 

 

Contactpersoon: Lorette Gijsbers
Instelling: Spaarne Gasthuis