Veelgestelde vragen en gehoorde opmerkingen
Een vaak gehoord argument is dat dit dan wel een mooi initiatief mag zijn, maar we gewoon te weinig tijd hebben en met te weinig mensen zijn. Dit is voor veel mensen die werken in de zorg herkenbaar maar dat kan ons ook uitdagen om creatief te zijn en acties te bedenken die wel haalbaar zijn. Al is het maar voor één patiënt waarvoor je het verschil kunt maken en een steentje kan bijdragen in wat er echt toe doet voor hem/haar, dan is dit al fantastisch. En als we onze internationale collega’s mogen geloven, dan geeft het je als zorgverlener ‘vleugels’, want er echt even kunnen zijn voor de patiënt, daarom hebben we toch dit zorgberoep gekozen?!
Dit is een actie die enkel gericht is naar ‘de mensen’ aan bed van de zorgvrager!
Zeker niet! Dit is een actie die zich richt naar iedereen die werkzaam is in de zorg. Want ook de kok, een onderhoudsmedewerker, de receptionist, de secretaresse, enz, kunnen deelnemen. Iedereen is van onschatbare waarde in de beleving van de patiënt.
De reden waarom er gekozen is voor ‘What matters to you’ is omdat dit een internationaal initiatief is. In 2014 werd deze dag een eerste maal georganiseerd in Noorwegen. Schotland lanceerde in 2016 de oproep om hier een internationale dag van te maken. Meteen waren er teams uit 14 landen die mee op deze rijdende trein sprongen. Dit jaar maken wij heel graag ook in Nederland ‘What matters to you’ een groot succes. We hebben wel nagedacht over een vertaling in het Nederlands, maar dat dekte toch niet volledig de lading. Bovendien is de vraag te algemeen en moeten we deze concreet maken voor de patiënt om er mee aan de slag te kunnen.
Een terecht punt en we willen ons initiatief ook niet herleiden tot die ene dag. Als je op de pagina met acties kijk, zie je dat er ook initiatieven staan vermeld die al ingebed zijn bij een instelling maar wel een bron van inspiratie kunnen zijn voor anderen. Op 6 juni willen we het belang van echt te luisteren naar wat voor de zorgvrager belangrijk is, benadrukken en expliciet onder de aandacht brengen. En het is natuurlijk mooi meegenomen als je op die dag iets extra kan doen voor die ene patiënt!
We vinden het belangrijk dat een beweging in gang wordt gezet, die ook na 6 juni doorgaat, daarvoor zoeken we naar duurzame initiatieven om het concept te verankeren.
Na 6 juni willen we eerst even de tijd nemen om het initiatief te evalueren. Dit gaan we verwerken in een mooie compilatie die we 21 juni tijdens het STZ-event laten zien. Een aantal belangrijke boodschappen bieden we aan de minister van VWS aan.